Kawan-kawan

Carian

Jumaat, 25 Februari 2011

Pekan Rabu, Alor Setar.Kedah

Ahad, 20 Februari 2011.
Pekan Rabu, Alor Setar.

Sebelum kami balik Jb, kami singgah ke Pekan Rabu di Alor Setar, Kedah. Bukannya apa, pergi sana nak beli pekasam ikan sepat yang dikirim oleh pakcik aku di Jb. So, lihat lah.. boleh dikatakan pembangunan mesra pengguna oleh Kerajaan Negeri Kedah ke atas bangunan Pekan Rabu ini. Mana tak nye, dah ade eskulator link dengan jejantas lagi yang bertempat di perhentian bus & teksi depan Pekan Rabu. So, tak payah le berlari melintas jalan raya yang sesak.


Perhentian bas & taksi di depan Pekan Rabu

Eskulator ke Pekan Rabu

Inilah bangunan Pekan Rabu

Cita pasal Pekan Rabu ni, boleh dikatakan tempat membeli belah. pelbagai produk ade dijual disini. Tapi yang spesialnya booth jual pekasam. nak tau pekasam tu ape. kita tengok gambar di bawah. selain itu barangan cenderahati, kraftangan, baju-baju dan kedai menjual ubatan tradisional terutamanya minyak gamat ada juga dijual di sini. Bak orang kata .....'Cakap banyak tak guna, kita tengok gambar aje.' Ok. Have fun...


Deretan kedai pelbagai barangan

Kedai menjual pekasam

Kedai menjual ubat tradisional
 
Kraftangan pun ada
 
Beli makanan tradisional

Food court  pun ada


Kalau sesiapa ada nolstalgia di Pekan Rabu, silalah kongsikan nolstalgia anda di ruangan komen di bawah ini. Sekian...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...